microscope

Dintre toate instrumentele angajate in prezent in cerectarea problemelor  stiintifice, nu este nici un alt instrumenta atat de universal adaptat ca microscopul. Daca acum cativa ani in urma a fost privit ca o simpla jucarie,  nedemna de atentia oamenilor de stiinta, in ziua de astazi, multitudinea de imbunatatiri care s-au facut asupra lui l-au facut sa fie necesar in multe investigatii si in special in medicina.microscope

Locuri unde se pot intalni organisme microscopice

Microscopul deschide observatorului o lume noua si neasteptata, plina de frumusete, perfectiune, si maretie; intr-o singura picatura de apa se prezinta imaginea uimitoarelor creaturi de cele mai multe, mai variate si mai frumoase forme de viata. si totusi, pe cat sunt de mici, microscopul ne dezvaluie existenta lor, miscarea lor spontana si structurile lor interne si externe; de asemenea, face cunoscut faptul ca aceste fiinte vii sunt extrem de reproductive si constituie proportia marea masa a organismelor care traiesc pe fata pamantului. Acestea se gasesc nu numai in apa dulce din iazuri, parauri, rauri, si lacuri, dar chiar si in apele sarate ale marilor, in materia terestra si in fluidele adanci, vegetale si animale; intr-adevar, nu exista nici o parte a lumii, fie ca este suprafata exterioara sau interioara in care aceste fiinte microscopice sa nu poata fi gasite fie in viata sau in stadiu de fosile. Mortarul constructorului, stancile calcaroase ale Albionului, precum si lanturile de munti, bariera de corali a arhipelagurilor polineziene, recifele si insulele din Oceanul Indian, si, de asemenea multe alte locuri, toate sunt compuse in principal din ramasitele a ceea ce odata au fost animale in viata.

Strucruri care pot fi cercetate cu ajutorul microscopului

Dar microscopul nu isi termina utilitatea aici; este la fel de necesar si util pentru geolog, botanist, mineralog, chimist si medicu. Pentru acesta din urma, in special, a evidentiat structura  partilor sistemului uman care anterior au fost cu totul un mister si a ajutat la intelegerea perfecta a functiilor organice. Acesta a aratat ca fibrele creierului si nervii sunt tuburi care detin un fluid; ca fibrele longitudinale fine ale muschilor sunt compuse din alte fibre numeroase mai mici, care sunt longitudinale; ca exista o retea intermediara de vase intre nervi si artere, si care pot sa apara totusi ca un complex sistem glandular, toate glandele sunt formate din numeroase membrane saculare simple, variind in numar sau aranjament. Structura tuturor texturilor solide ale corpului cum ar fi pielea, parul, unghiile, oasele, cartilajele, dintii, tendoanele, tesutul celular, toate au fost cercetate in amanunt cu ajutorul microscopului.

Microscopul a facut posibila descoperirea numeroaselor bacterii si microbi care cauzeaza anumite boli. Astfel mostrele recoltate pentru analize sunt analizate pe lamele microscopului si sunt apoi interpretate de personalul de specialitate. Astfel cauza afectiunii este gasita si se poate trece la tratarea ei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Copyright © 2019 Scepter Marketing. All rights reserved.