instrumente-optice

Un instrument optic este un dispozitiv care, fie proceseaza undele luminoase pentru a mari imaginea in scopul unei mai bune vizualizari a acesteia, fie analizeaza undele luminoase sau fotonii pentru a determina un numar de proprietati caracterisitice ale acestora.instrumente-optice

Exemple de instrumente optice

Printre primele instrumente optice care s-au inventat se numara si telescopul. Acesta este un instrument care ajuta la observarea obiectelor indepartate prin acapararea radiatiei electromagnetice din spectrul vizibil. Puterea de a absorbi lumina a unui telescop este legata direct de diametrul lentilei obiectivului. Astfel, cu cat este mai mare obiectivul, cu atat mai multa lumina poate colecta si poate observa mai multe detalii.

Un alt instrument optic aparut destul de timpuriu este microscopul. Acesta este un instrument folosit pentru vizualizarea obiectelor  care sunt prea mici pentru a fi observate cu ochiul liber. Stiinta care investigheaza obiectele minuscule si care foloseste un astfel de instrument se numeste microscopie. Exista multe tipuri de microscoape. Cel mai comun, fiind si primul care a fost inventat este microscopul optic, cel care foloseste lumina pentru a vizualiza obiectul supus observatiei. Exista si alte tipuri cum ar fi microscopul electronic sau ultramicroscopul precum si alte tipuri de microscoape care scaneaza diverse obiecte.

Mai multe despre binoclu

Binoclul reprezinta, in esenta, o pereche de telescoape identice sau cu oglinzi simetrice montate impreuna si aliniate pentru a privi cu precizie in aceeasi directie, permitand privitorului sa foloseasca ambii ochi atunci cand vizualizeaza obiecte indepartate. Cele mai multe modele sunt proiectate pentru a fi tinute in maini ceea ce le confera o portabilitate ridicata, putand fi luate practic oriunde. Spre deosebire de instrumentele monoculare, binoclurile ofera o imagine tridimensionala oferind imagini ale obiectelor din diferite unghiuri de vedere pentru fiecare ochi, ceea ce produce o imagine combinata cu impresia de adancime.

Lunetele sunt de asemenea derivate din telescoape si optimizate pentru a observa obiectele de la suprafata pamantului. Sunt folosite pentru observarea pasarilor si alte activitati in natura, pentru vanatoare, supraveghere si alte aplicatii care necesita o putere de marire superioara celei oferite de un binoclu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Copyright © 2019 Scepter Marketing. All rights reserved.