Pericolele-cuptorului-cu-microunde

Incalzirea alimentelor in cuptorul cu microunde provoaca pierderea vitaminelor iar in cazul laptelui matern sunt distruse si unele din proprietatile protective pentru sugar.  Universitatea din Minnesota  in 1989 a emis o avertizare publica privind folosirea cuptorului cu microunde la incalzirea laptelui pentru sugari.

In revista “Lancet” din 9 dec.1989, dr. Lubec de la Universitatea din Viena a informat ca incalzirea prin microunde a laptelui hidrolizat duce la o conversie a mici cantitati de  L-prolina in D-prolina, si ipotizeaza un posibil pericol a acesteia din urma.   (……) Alte publicatii despre acest subiect au mai aparut  “Lancet” in numerele 9/12/1989 (pag.1393) , in nr. 24/02/1990 (pag. 470)  in 31/03/1990 (pag. 792)  vol.336  p 49.

In esenta toate aceste publicatii exprimau faptul ca trebuie sa fim FOARTE atenti la acest subiect care este foarte dezbatut si inca nu s-au clarificat anumite dubii.

Lucrul care este clar si sigur, este acela ca nu trebuie sa se consume alimentele imediat ce au fost luate din cuptorul cu microunde !  Trebuie ca acestea sa fie consumate macar dupa 15 minute !  Pentru alte aspecte incerte trebuie sa se faca inca cercetari.,

Cuptorul cu microunde : Reteta pentru imbolnavirea de cancer

Exista de zece ani o dovada, pe care tribunalul elvetian a eliminat-o, care demonstreaza cum hrana tratata cu microunde poate sa dauneze sanatatii in mod relevant. Si studii mai recente au adus alte dovezi evidente despre riscul cuptorului cu microunde asupra sanatatii .  In 1989 un doctor nutritionist elvetian : Hans-Urich Hertel, facu descoperiri alarmante privind  tratarea alimentelor cu microunde.

Cu toate acestea, a fost nevoie ca mai mult de zece ani sa se lupte cu justitia elvetiana pentru a avea dreptul sa faca cunoscut publicului rezultatele studiilor sale si ceea ce descoperise.  Ceea ce el a incercat in toate modurile se faca public, este de inters vital pentru conusmatori : toate alimentele care sunt supuse tratamentului cu microunde ( gatite sau decongelate) pot cauza schimbari ale compozitiei sangelui ce indica dezvoltarea unui proces patologic, prezent si in cazul cancerului.  Cu toate acestea , in tot acest timp a fost luat in ras de fabricantii de cuptoare cu microunde care, folosindu-se de legile elvetiene privind comertul , i-au pus calus la gura si l-au amenintat ca-l vor distruge

.  Astfel in 1993. Tribunalul pentru Comert din Berna, ca urmare a reclamatiei  facute de Asociatia Producatorilor de Aparate Electrice, a interzis doctorului Hertel de a comunica  publicului ( pe cale scrisa sau orala)  faptul ca microundele sunt daunatoare sanatatii.  In caz ca nu va se va supune acestei sentinte va trebui sa plateasca o amenda de 5000 de franci elevetieni sau sa faca un an de inchisoare.

Curtea  Federala din Losanna a confirmat acest vedict in 1994, justificandu-se cu legea elvetiana privind  concurenta neloiala care “interzice declaratii discriminatorii, false, inselatoare si daunatoare impotriva unui  producator si produselor sale. “ .

Aceasta lege impiedica chiar si presei elevetiene sa publice astfel de informatii,  deoarce ar implica-o si pe ea intr-un nou proces. In schimb, opiniile oficiale elvetiene despre descoperirile dr. Hertel nu sunt impartasite de restul tarilor europene.

Astfel, in august 1998, Curtea Europeana a Drepturilor Omului stabili ca sentinta elvetiana impotriva dr. Hertel, de a putea publica rezultatele studiilor sale, reprezinta de fapt o violare a libertatii de expresie  si ca urmare Curtea Europeana a decis ca Tribunalul elvetian trebuie sa plateasca o despagubire de 40.000 franci elvetieni.  Cu toate ca dr. Hertel a castigat aceasta cauza de doi ani, el inca asteapta ca Tribunalul elvetian sa-si schimbe sentinta si sa-i anuleze amenda. Intre timp descoperirile sale senzationale sunt validate de marturii ce apar din diverse colturi ale lumii.

  De unde a inceput totul ?

Se stie din mai multe surse ca cuptoarele cu microunde au inceput sa se fabrice pe timpul celui de-al II Razboi Mondial  in Germania , pentru a se prepara hrana personalului militar de pe submarine;  altii spun ca au fost folosite pe timpul invaziei Rusiei.

Dupa razboi, aceasta tehnologie a fost importata in USA unde a fost dezvoltata si primul cuptor cu microunde pus in comert a fost in 1952 de catre  firma “Raytheon”. Din acel moment aceasta tehnologie a fost adoptata in toata lumea, fara ca nici o autoritate a vreunei tari sa faca vre-un studiu privind posibilele efecte negative asupra sanatatii.  Prin anii ’70 incepura sa apara rapoarte ce puneau in dubiu siguranta alimentelor supuse la microunde.

Studii histologice pe brocoli si morcovi supusi la microunde au relevat ca structura moleculara a substantelor nutritive erau deformate pana la distrugerea peretilor celulelor, pe cand in cazul traditional de preparare a alimentelor ( la foc),  structura celulara  ramane  intacta.            (Journal of Food Science, 1975; 40; 1025-9)   (……)

Cercetarile lui Hertel

Cu unsprezece ani in urma, dr. Hertel ce lucrase timp de cativa ani pentru o societate alimentara elvetiana, a contactat pe prof. Bernard Blanc de la Institutul Federal de Tehnologie pentru a efectua un program de cercetare pe raza larga asupra efectului pe care il au alimentele tratate cu microunde asupra sanatatii oamenilor.  Cei doi au decis mai apoi sa reduca cercetarile la un nivel mai mic deoarce Institutul Federal nu le-a aprobat fondurile pentru proiect .

Astfel au selectionat opt persoane de la Institutul de Macrobiotica din Kiental care urmau o dieta strict macrobiotica ( din care facea parte insusi dr. Hertel) , pentru a reduce la minim prezenta unor elemente care ar fi putut fi considerate ca ar fi influentat efectele asupra analizei sangelui.  Voluntarii aveau intre 20 si 40 de ani, cu exceptia lui Hertel care avea 64 de ani.  Asa cum descrie Hertel in cartea sa “ Ceea ce doctorii nu ne spun” , timp de 8 saptamani au locuit toti intr-un hotel urmand aceeasi dieta, fara sa fumeze, sa bea alcool sau sa faca sex.

La intervale de 5 zile voluntarii primeau unul din cele opt feluri de mancare disponibile, pe stomacul gol : lapte crud bio; acelasi lapte preparat in mod traditional; acelasi lapte incalzit la microunde; lapte pasteurizat in forma traditionala; vegetale bio crude; aceleasi vegetale pregatite in mod traditional;  aceleasi vegetale congelate si apoi decongelate la microunde ; aceleasi vegetale gatite la microunde.

Voluntarilor li s-au luat probe de sange inainte de a manca si apoi la intervale fixe dupa masa.  S-au putut  observa astfel modificari semnificative in sangele celor ce au consumat alimentele preparate la microunde, constand in reducerea semnificativa a tuturor valorilor hemoglobinei si colesterolului (atat celui bun cat si celui rau) .

Limfocitele (globulele albe)  prezentau si ele o diminuare pe termen scurt mult mai evidenta la cei ce consumasera alimentele supuse la microunde fata de cei care consumasera alimente preparate in mod traditional.    In plus, in afara de efectele mentionate Hertel mai observa ca efectele microundelor, care altereaza membrana celulara , favorizeaza ca celulele astfel lezate sa fie o prada usoara pentru virusi, bacterii, ciuperci si alte microorganisme.

De asemenea si mecanismele naturale de “reparare” a celulelor sunt alterate si aceasta implica ca celulele sa apeleze in mod fortat la rezerva de energie “ in stare de urgenta” trecand de la o respiratie aerobica (bazata pe oxigen) la o respiratie anaerobica (fara oxigen). In loc sa produca apa si bioxid de carbon , produc peroxid de hidrogen ( apa oxigenata) si monoxid de carbon. In acest mod celulele trec de la un proces generator de energie de “corecta oxidare” la unul de “ fermentatie” (boala)      Analizele de sange a voluntarilor au confirmat ca la cei ce au consumat alimente supuse la microunde, valorile eritrocitelor, hemoglobinei, hematocitelor si leucocitelor erau la limita minima a normalitatii.

Astfel de valori se pot gasi si la persoanele ce tind spre anemie;  rezultatele erau si mai evidente in a doua luna a cercetarilor cand pe langa diminuarea valorilor sus mentionate s-a constatat si o crestere a nivelului colesterolului.

Nu este dificil sa intelegem de ce publicarea rezultatelor  acestor cercetari in 1992 a determinat ca in Elvetia anumite persoane sa intre in alarma.  Oricum reactia oficialitatilor elvetiene si a industriei care l-a dus pe dr. Hertel in fata tribunalului,  marcheaza un capitol rusinos pentru Elvetia.  Presiunile facute asupra celor doi cercetatori au fost atat de mari incat prof. Blanc se vazu obligat sa se disocieze in mod public de interpretarea rezultatelor studiului imediat dupa publicare.

In mod privat insa, el recunoscu ca a facut-o deoarce se temea pentru siguranta familiei sale ( Journal of Natural Sciences, 1998; 2-7) .  Cu toate tentativele care s-au facut pentru a fi adus la tacere, cercetarea dr. Hertel este disponibila in afara Elvetiei, prin posta sau pe web. (copie disponibili da World Foundation for Natural Science, Box 632, CH-3000, Bern, Switzerland; tel: 0041 33 4381158; fax 437 4816. Sito web : www.wffns.org)

Rusii interzic cuptoarele cu  microunde

Dupa al II-lea Razboi Mondial si rusii au experimentat cuptorul cu microunde. Din 1957 si pana astazi, cercetarile au fost conduse de Institutul de Radiotehnologie din Klinsk, Bielorusia  Conform cercetatorului american William Kopp, care a colectat si analizat atat cercetarile germane cat si cele ruse, a relevat urmatoarele efecte :

Carnea deja preparata si apoi incalzita la microunde la o temperatura suficienta de a distruge o fiinta umana, provoaca :

–  d-nitrosoditanolamine ( factor bine cunoscut intre cauzele cancerului);

–  destabilizarea compusilor biomoleculari ai proteinei active;

–  sursa unui efect “binding” ( de legatura ) a reactivitatii atmosferei ;

–  sursa factorilor ce cauzeaza aparitia cancerului in proteinele hidrolizate din lapte si cerale;

– emisia de microunde cauzeaza  alteratii si in legumele si fructele congelate si apoi decongelate cu microunde, chiar pentru scurt timp.

– radicalii liberi ce cauzeaza cancerul s-au format si in unele structuri moleculare cu urme de minerale in substante vegetale, mai ales in tuberculi cruzi.

– ingerarea alimentelor tratate cu microunde duce la cresterea procentului de celule cancerigene in sange;

– din cauza alteratiilor chimice ale substantelor alimentare apareau disfunctii in sistemul limfatic ce cauzau o degenerare a capacitatii sistemului imunitar de autoaparare impotriva cresterii celulelor cancerigene;   (……)

–  alimentele expuse la microunde au suferit o diminuare semnificativa a valorilor nutrtionale ; o diminuare a disponibiltatii vitaminelor din complexul B , vit. C, vit. E , mineralele esentiale si substante lipotrope ;

Ca urmare a acestor studii de cercetare privind cuptoarele cu microunde , in Rusia s-a interzis folosirea lor din anul 1976 insa dupa Perestrojka a fost anulata aceasta decizie.

Cercetari recente

Unele din concluziile acestor studii mai trebuie verificate dar alte cercetari facute in Anglia si USA au evidentiat existenta altor riscuri.  In 1990 la Universitatea din Leeds, doi cercetatori de la Departamentul de Microbilogie au studiat caldura neregulata a cuptoarelor cu microunde, ajungand la concluzia ca de obicei alimentele gata preparate si incalzite la microunde (mai ales cele sarate) sunt fierbinti pe dinafara si reci in interior. (Nature, 1990; 344;496). .     Se mentioneza cazul unui pacient  care, in 1991 intr-un spital din Tulsa – Oklahoma, a decedat din cauza unei crize anafilactice dupa o transfuzie cu sange  ce fusese incalzit la microunde  Iradierea pare sa fi alterat sangele ceea ce a cauzat decesul.

(Journal of Natural Sciences, 1998; 1:2-7) . In august 1989 un studiu al guvernului britanic a demonstrat ca “Listeria” si alte bacterii potential mortale pot supravietui in alimentele preparate in cuptorul cu microunde, chiar daca se urmeaza instructiunile. (Food Business, 1989; 20;12).

Un alt studiu american a demonstrat ca incalzirea repetata a alimentelor la microunde este potential periculoasa.  Cercetatorii au studiat cazurile de Salmonela aparute la mai multe persoane care fusesera la picnic;  au descoperit ca in cazul a 30 de persoane care se intorsesera acasa cu carnea  ramasa,  zece din acestea, care au folosit microundele pentru a reincalzi mancarea, au contractat Salmonela.

Alte persoane care au folosit incalzirea prin foc nu au avut aceste probleme.  Astfel cercetatorii au concluzionat ca, comparand metodele conventionale de incalzire cu cuptorul cu microunde, acesta din urma nu ofera nici o protectie impotriva Salmonelei. ( American Journal of Epidemiology, 1994; 139;903-9)

Nu incalziti laptele la microunde

Incalzirea sau decongelarea laptelui matern la microunde cauzeaza o diminuare a nivelului factorilor anti infectivi existenti in lapte, chiar daca se folosesc temperaturi  joase (20-53°C)   (Paediatrics,1992; 89 ; 667 -9 ) .  Un alt studiu facut la Viena constata ca microundele cauzeaza modificari semnificative ale proteinelor din alimente, lucru care nu se intampla prin prepararea traditionala. Lubec si colegii sai au avertizat ca conversia de forme de la “trans” la “cis” poate fi periculoasa deoarece poate duce la schimbari structurale, functionale si imunologice. ( Lancet, 1989; 9 : 1392-3).

Alte cercetari au constatat ca laptele pentru sugari tratat cu microunde poate cauza schimbari moleculare a aminoacizilor din proteina laptelui, cauzand astfel toxicitate.  Totusi cantitatea de proteine modificata era mica. (Journal of the American College of Nutrition, 1994; 13 : 209 -10.

Insa exista si studii care nu sunt negative. Cercetatorii de la un laborator al Institutului de Cercetari din Zeist, Olanda, au studiat timp de 13 saptamani efectele alimentelor tratate cu microunde, asupra soarecilor si au constatat ca acestea nu au avut un efect negativ in compozitia sangelui si a altor indicatori sanitari .

(Food Chemical Toxic ,1995 ; 33: 245 -56 Oricum trebuie avut in vedere ca este vorba de un studiu pe animale, care nu intotdeauna poate fi aplicat si pentru oameni.

Atentie ! Pierderea de aditivi !

O  alta problema a alimentelor tratate cu microunde este ca acestea isi pierd din culoare si aroma comparand cu cazul cand sunt preparate traditional.  Acest lucru a incurajat si dezvoltat productia de aditivi, ce adesea se aduga in cantitati mai mari in alimentele semipreparate pentru microunde, in scopul de a le asigura aspectul si gustul la care se asteapta consumatorul. Cercetatorii de la Universitatea australiana din statele Lara si Ashton, in cartea lor : “Pericolele progresului” (Zed Books, Londra, 1999)  pe care v-o recomandam cu caldura, afirma :

“Un alt exemplu de noua tehnologie, cu arome special destinate acestor produse pentru prepararea la microunde, sunt “receptorii”. Acestia sunt substante incorporate in invelisul (ambalajul ) produselor  fabricate pentru a fi uzate in cuptorul cu microunde, pentru a conferi preparatelor un efect de culoare “rumenita”, dupa ce au fost supuse microundelor.

Un usor efect colateral a unora di aceste produse inainte de 1992 insemna ca avea loc o emisie a unei mici cantitati de eter  bisfenol Aúdiclicide, o substanta chimica toxica, cunoscuta si sub numele de BADGE, care trecea in produsul alimentar  pe timpul prepararii la microunde.

BADGE era o componenta a adezivului antigel folosit pentru fixarea receptorilor de invelis”

Autorii citeaza un studiu din 1992 facut pe 52 de mostre de pizza in care receptorii folositi de o anumita marca, contineau substanta BADGE intr-o concentratie ce ajungea pana la 0,2-0,3 %  Substanta chimica trecea in pizza cand aceasta era pusa in cuptor in ambalajul sau, asa cum se spunea in instructiuni ((Food Additives and Contaminants, 1994; 11 : 231- 40).
                                                                                                                                                        Adesea painea si cerealele sunt vandute in ambalaje cerate pentru a fi mai usor incalzite la microunde.  Insa un studiu recent a demonstrat cum, urmand instructiunile, 60% din ceara trecea in aliment. ( Food Additives and Contaminants, 1994; 11 : 79 -89).

                                                                                                                                                   Pelicula de PVC care acopera hrana pe timpul prepararii la microunde, transmite in alimente mici particule de plastic, fapt pentru care s-a recomandat sa nu se uzeze aceasta pe timpul prepararii hranei . (AB Badeka, MG Kontominas, 1996; citato da Ashton e Laura,1999, pag.68).

Cum trebuie sa ne protejam de radiatii in cazul in care se utilizeaza totusi microundele

-Trebuie controlat periodic daca usa cuptorului se inchide bine, caci pe aceasta cale sunt cele   mai frecvente pierderi de radiatii;

– Sa nu se deschida niciodata usa cuptorului in timpul functionarii.

-Sa nu stati la o distanta mai mica de 90 cm de cuptor cand acesta functioneaza (mai ales copiii);  Cristalinul ochiului are cel mai mare risc de a fi expus microundelor deoarece nu este in masura de a dispersa energia termica

–  Sa se evite expunerea la microunde a alimentelor congelate sau a celor preparate special pentru  microunde, in invelisul lor (ambalajul)

–  Sa nu folositi tavite de PVC  in care sa puneti alimentele.

–  Sa nu incurajati adolescentii sa foloseasca microundele pentru a-si incalzi sau prepara hrana.

–  Sa stiti ca marea majoritate a restaurantelor folosesc cuptoare mari industriale ( pe baza de microunde) care sunt cu si mai mari riscuri pentru consumatori.

–  Nu preparati alimentele la microunde, in special cele pentru copii!

Sa nu credeti in publicitatile care va ofera alimente cu “o gatire rapida” pentru ca timpul dvs. este foarte incarcat si nu aveti timp pentru prepararea traditionala.

Trebuie sa intelegeti ca organismul vostru are nevoie de hrana cat mai naturala (autentica) si preparata in modul cel mai simplu pentru ca aceasta sa-l faca sa functioneze in mod optim.  Tratati corpul vostru ca pe o masina Rolls-Royce si nu ca pe un tomberon de gunoi .

By Simon Best, director si producator la “Electromagnetic Hazard Therapy”

Puncte de vedere si conflicte de interese

Simon Best, expert in electromagnetica ne-a insiruit o serie de pericole infricosatoare a cuptorului cu microunde.  Multe dovezi stiintifice ne face sa intelegem ca incalzirea alimentelor la microunde este daunatoare intrucat le sunt distruse substantele nutritive si consumul lor produce schimbari ale compozitiei sangelui , a celulelor si sistemului imunitar , toate acestea creand conditii favorabile aparitiei cancerului.

(….)   Dar daca aceasta tehnologie este atat de periculoasa, de ce nimeni nu a mai spus-o niciodata?  Raspunsul este ca acele putine persoane ce au tentat sa spuna cu voce tare adevarul , s-au vazut cenzurate  de asa zisele societati occidentale  iluminate (avansate) cum este Elvetia.

Aceasta nu este doar povestea despre avertizarea asupra pericolelor tehnologiei ce este vanduta la nivel mondial publicului, fara ca inainte sa se fi studiat si inteles efectele.  Aceasta este o clasica demonstratie de conflict de interese : intre interesele comerciale  ce urmaresc profitul (carora li s-au aliat un guvern si un sistem judiciar)  si interesele publicului larg.

Cazul  dr. Hans-Urich Hertel  reprezinta un caz rusinos pentru istoria Elvetiei.  Timp de 10 ani Elvetia a reusit sa-i “astupe gura” dr. Hertel  invocand o lege care interzice orice fel de critica ce ar putea dauna comertului, chiar daca aceasta lege ar trebui sa priveasca doar afirmatiile “false sau inselatoare” – aceasta depinzand de cine trebuie sa decida .

Ce i se poate imputa legii elvetiene este ca impiedica libertatea de expresie si ca a suprimat prezentarea oricarei dovezi care ar fi putut crea un obstacol intereselor economice a unei companii.

Si faptul cel mai deranjant este ca elvetienii proclama libertatea lor comerciala ca fiind cea mai buna si mai sacra dintre toate.  Si cu toate ca tribunalul european, care ar trebui sa reprezinte o institutie autoritara, a deliberat in favoarea dr.

Hertel, tribunalul elvetian inca intarzaie in a-si revizui decizia.  Departe de mine de a aplauda comunismul, dar ironia sta in faptul ca un regim totalitar si represiv cum a fost cel sovietic , in anii ’70 a fost unicul care a interzis o tehnologie pe care oamenii de stiinta au declarat-o periculoasa.

Este vorba sa fie votata o lege care va interzice exprimarea unei critici asupra unui produs daca aceasta nu este sustinuta de dovezi stiintifice. Acest lucru pare just daca nu ne-am gandi : cum va putea fi recunoscuta si acceptata ca dovada, un studiu ca cel al dr.

Hertel ?  Cu siguranta se vor gasi profesori de popularitate, care sa sustina in tribunal ca aceste dovezi nu sunt suficiente, si deci si in acest caz dr. Hertel ar fi adus la tacere.                                                                                                                                Cateodata  legile care par sa fie facute pentru a ne proteja sunt cele la care trebuie sa ne opunem  mai cu forta.  Aceasta noua lege care ar trebui sa ne ajute in a descoperi adevarul despre noile produse si a se interzice multinationalelor sa faca afirmatii false, ar putea si sa protejeze comertul de a se supune unei cercetari stiintifice.

Doar timpul ne va spune cati de “Hertel” vor avea pusa botnita la gura.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Copyright © 2019 Scepter Marketing. All rights reserved.