tetanosul-si-vaccinul

Tetanosul este o boala bacterica necontagioasa. In fiecare an in tara noastra (n.td :Italia)  sunt inregistrate circa o suta de cazuri la adulti, in timp ce la copii (chiar si la cei nevaccinati) infectia este practic disparuta de cativa ani ( se pare ca copiii, fata de adulti, au o anumita protectie imunitara impotriva tetanosului).

Tetanosul este o boala infectioasa acuta, cauzata de o toxina neurotropa, produsa in timpul proliferarii bacteriei Clostridium tetani. Aceasta bacterie sporogena anaerobica si tipic neinvaziva; infectia sustinuta de acest germen ramane localizata in punctul in care sporii ( ce au penetrat tesutul ca urmare a unor rani ce au intrat in contact cu moloz sau pamant -daca aceste materiale erau contaminate cu respectivii spori)  germineaza dand nastere la forme vegetative a bacteriei.

Sursele de infectie sunt reprezentate de unele animale (bovine, ovine, cabaline) si chiar de om. Atat in animale cat si in om, sporii tetanosului supravietuiesc in intestin fara sa produca daune si sunt eliminate odata cu materiile fecale. Perioada de incubatie poate varia de la 3 la 21 de zile dar in medie e de zece zile, depinzand de tipul, extensia si localizarea ranii.

De regula, gravitatea bolii este invers proportionala cu marimea perioadei de incubatie. Bacilii tetanosului supravietuiesc pe perioade mari datorita formarii de spori si se multiplica in conditii anaerobice. ( nu in prezenta oxigenului) . Asadar, in cazul unor rani deschise sangerande, nu exista pericolul de a contracta tetanosul.

Simptomatologia clinica este provocata de mici cantitati de toxina insuficiente in general, de a induce un raspuns anticorpic din partea organismului. De aceea, dupa vindecarea de tetanos, este dificil sa se creeze o imunitate care sa raspunda la ulterioarele infectii, si deci aceeasi persoana se poate reimbolnavi….. T

otusi datorita masurilor igienice, atentiei acordate ranilor si masurilor imunoprofilactice, aceasta boala este rara. Oricum decesul nu este relevant deoarece variaza de la 20% la 39% ( cauzata de faptul ca persoana ranita nu acorda destula atentie dezinfectarii ranii). Mortalitatea este de 135 de ori mai mare in Tarile Lumii a Treia fata de Tarile Industrializate, tocmai datorita scazutelor conditii de igiena.

Vaccinul

Vaccinul antitetanos este fabricat cu anatoxina tetanica inactivata cu formaldeide si absorbita cu hidroxid sau fosfat de aluminiu. La fel ca vaccinul antidifteric, si acesta contine thimerosal ( sare de mercur) ce joaca rol de conservant. Intre efectele secundare cele mai grave cauzate de vaccin sunt : socul anafilactic, neuropatia periferica paralitica si grave reactii de necroliza epidermica.

Din aceste motive, continuarea vaccinarii este contraindicata  la subiectii cu antecedente de reactii neurologice sau hipersensibilitate dupa prima sau a doua vaccinare.  La nou nascut vaccinul este administrat in 3 reprize (de obicei cu cel antidifteric) la 0 luni, 6-8 saptamani, si dupa 6-12 luni.

Dat fiind ca imunitatea dureaza cel putin 10 ani, urmatoarea vaccinare ar trebui sa fie facuta dupa varsta de 10 ani. Ca si pentru vaccinul antidifteric, cantitatea de anatoxina tetanica continuta in vaccinul pentru copii este mult mai mare decat in vaccinul pentru adulti.

Un fapt semnificativ revelat in ultimii ani este faptul ca in urma analizelor hematochimice s-a constatat prezenta unei cantitati semnificative de anticorpi (suficienta de a da o protectie imunitara) chiar la copiii si adulti care nu au fost vaccinati niciodata.

Un alt fapt important este comunicat de un studiu din 1992 unde se arata ca 3 cazuri grave de tetanos (unul din care a fost din pacate mortal) s-au manifestat la subiecti ce fusesera vaccinati in mod regulat si care aveau chiar prezenti un numar ridicat anticorpii.

Unul din acesti pacienti fusese hiperimunizat pentru a-i determina organismul sa produca imunoglobulina tetanica in scop comercial. Ceilalti doi fusesera vaccinati cu un an inainte de aparitia bolii.

Roberto Gava si Eugenio Serravalle, doi dintre cei mai mari experti din Italia privind efectele vaccinatiilor in copilarie, explica ceea ce trebuie sa stim despre tetanos.  Indicatii, neindicatii si contraindicatii a vaccinului.

Iata cateva puncte importante :

Germenele de tetanos nu se gaseste in nici un obiect ascutit sau ruginit dar e foarte probabil sa-l gasim in obiectele si  terenul care au fost in contact cu balegarul de bovine sau cabaline ( reprezinta habitatul sporilor tetanosului) deci in extrem de putine locuri, cel putin in tarile occidentale.

Bacilul tetanosului nu e un germene periculos in sine insusi , dar este periculoasa toxina ce o produce si care toxina nu poate fi produsa in prezenta oxigenului. Iata de ce prima terapie antitetanos consta in corecta dezinfectie a ranii : titand-o deschisa si dezinfectand-o cu apa oxigenata, evident dupa extragera obiectului ce a produs rana.

ste o boala care de 20 de ani este extrem de rara in tara noastra si vindecabila in 80-90% din cazuri.  Se intalneste aproape exclusiv la batrani ( in proportie de 99% din cazuri) si la alte persoane cu un sistem imunitar extrem de slabit.

Scaderea ratei de imbolnaviri din aceste ultime decenii nu pare sa fi fost influentata de vaccin ci de imbuntatirea conditiilor igienici- sanitare a populatiei cat si de interventiile eficiente a primului ajutor in cazurile de raniri.  Vaccinarea nu garanteaza deloc protectia absoluta si in plus, atunci cand se face dureaza doar cativa ani.

In campul protectiei imunologice este inca mult drum de parcurs si nu a fost deloc demonstrat in mod neechivoc ca prezenta de cantitati mari de anticorpi in sange, pentru un determinat microb, inseamna automat protectie impotriva bolii respective.

Chiar caii care sunt superimunizati pentru a produce serul folosit la fabricarea vaccinului antitetanos adesea mor de tetanos !  Exista Tari in care o persoana nu are deloc anticorpi si nu se imbolnaveste si exista Tari in care o persoana are anticorpi si se imbolnaveste oricum. Aceasta inseamna ca productia de anticorpi nu asigura o protectie fata de boala si nici invers.

Literatura stiintifica furnizeaza multe informatii (date) despre prezenta unei imunitati adecvate naturale impotriva tetanosului; adica, multi subiecti, chiar sugari, prezinta o cantitate protectiva de anticorpi cu toate ca nu au fost vaccinati niciodata.

Si daca cineva vrea totusi sa se vaccineze, inainte de aceasta, in scopul de a evita gravele pericole ale vaccinului, se recomanda dozajul anticorpilor plasmatici impotriva tetanosului.

In tara noastra (n.td . Italia) Ministerul Santatii a stabilit ca protectiv un nivel plasmatic de zece ori mai mare decat propun studiile stiintifice internationale ( adica superior lui 0,1 UI /ml in loc de 0,01 UI/ ml ) . In acest mod rezulta neprotejati chiar si subiectii care de fapt sunt protejati in mod adecvat.

Pentru a reduce pericolul de reactii grave in urma vaccinarii antitetanos, vaccinul a fost mult diluat, facandu-l de fapt ineficient (n.td : din punct de vedere al imunizarii, nu si din punct de vedre al toxicitatii ).

Cu toate acestea complicatiile sunt urmatoarele : febra mare, dureri , formarea repetata de abcese, daune ale nervului urechii interne, demielizare ( degenerara sistemului nervos) soc anafilactic si pierdera cunostintei. (…..)

Este evident cum cazurile de tetanos cresc odata cu varsta.  Se confirma acest lucru si in „Report 2008 dell’European CDC, l’Annual epidemiological report on communicable diseas in Europe 2008″ care la pag. 276 spune : ” tetanosul este o infectie ce priveste in mod clasic varstele avansate cu o imunitate scazuta ” („Tetanus occurs classically in older individuals with waning immunity”).

Insa faptul cel mai tulburator este ca in anii 2001-2006, conform datelor ISS ( date statistice sanitare) rezulta ca rata infectiei cu tetanos la populatia nevaccinata este egala cu 2,5 cazuri la un milion (263 de cazuri la 106 subiecti nevaccinati)  In schimb riscul de deces sau de invaliditate permanenta in primii 2 ani de viata (1999 – 2004) este de 3,7 la un milion.

In concluzie, si in cazul tetanosului este o clara demonstratie cum politicile sanitare privind vaccinatiile nu tin cont tocmai de acele date si statistici pe care serviciile informative si epidemiologice le furnizeaza, dar sustin doar imprudentele  interese culturale, economice si a celor ce opereaza in acest sector.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Copyright © 2019 Scepter Marketing. All rights reserved.