Becurile cu lumina inteligenta – becurile bazate pe LED-uri care pot fi controlate de o aplicatie hub sau prin smartphone – nu mai sunt o idee noua. Totusi, in ultima perioada, aceste becuri smart au devenit din ce in ce mai inteligente si pot face acum o multime de lucruri interesante.
Becurile cu LED inteligente nu sunt inca pentru toate lumea, nu multe persoane considera ca merita sa plateasca in jur de 100 de lei pe un bec, totusi ele nu sunt doar atat. Becurile de astazi sunt mai compacte, mult mai luminoase, au o reprezentare mult mai buna a culorilor, au boxe integrate si, in cea mai mare parte, au aplicatii dedicate care le fac mult mai usor de controlat si configurat.
Becurile cu LED alb pot fi si ele smart-home
Cu milioane de culori disponibile si nenumarate optiuni, becurile cu LED colorate primesc toata atentia cand vine vorba de iluminare ingeligenta. Este o chestie foarte distractiva, insa in realitate sunt si becuri care nu isi pot schimba culoarea, dar care pot fi integrate intr-un sistem de casa inteligenta.
La fel ca si becurile smart colorate, cele albe sunt proiectate sa se integreze perfect cu o casa inteligenta, permitandu-va sa le controlati prin intermediul unui smartphone, sa setati cand sa porneasca sau sa se stinga automat si in multe cazuri, sa ajustati temperatura de culoare. De asemenea, aceste becuri smart care nu isi post schimba si culoarea sunt mult mai ieftine decat celelalte, facandu-le mai accesibile pentru a le monta in incaperi multiple.
Cel mai bun bec smart LED colorat
Cei de la Philips au fost unii dintre primii jucatori de pe aceasta piata, iar experienta acestei companii s-a vazut in in realizarea unui bec inteligent. Becurile lor Hue nu s-au schimbat prea mult de la aparitia lor la sfarsitul anului 2012, insa noile becuri sunt mult mai rezistente, iar compania continua sa adauge noi forme, dimensiuni si accesorii la gama sa. Aplicatia Hue s-a imbunatatit si ea semnificativ. Singura problema ramasa fiind pretul, care este unul destul de mare.
De asemenea, un concurent serios pentru Philips Hue, este becul smart al celor de la Widjit care are un pret mult mai mic si mai multe caractersitici interesante. Acest bec smart Widjit dispune de 16 milioane de culori, de o aplicatie smartphone foarte interesanta dar si de o boxa integrata, pe care puteti reda muzica preferata direct din telefon. Si daca vorbim de pret, acesta este in jurul a 110 – 140 de lei, foarte bun pentru ceea ce stie sa faca acest bec.
Cel mai bun bec smart LED alb
Alegerea noastra in aceasta categorie nu va surprinde nici o persoana care urmareste aceasta piata. Philips domina piata becurilor smart si de aceea am ales aici un bec din gama Hue. Cele mai recente dintre acestea ofera o lumina de foarte buna calitate, rezista zeci de mii de ore si sunt sustinute si de o garantie foarte buna.
De asemenea, acest bec de la Philips este compatibil si cu alte tehnologii pentru case inteligente, cum ar fi Amazon Echo sau Google Home. In plus, becurile Philips Hue sunt disponibile in mai multe forme decat oricare alt bec, printre care: A19, BR, PAR, GU si multe altele mai putin cunoscute.
Cel mai bun bec semi-smart LED
Pentru aceasta categorie am dezbatut multe variante, inclusiv cele de la Intellibulbs, totusi ele corespundeau din punct de vedere tehnic cu notiunea de bec smart. Nu au Wi-Fi, ZigBee sau conexiune Bluetooth, asadar nu pot fi controlate printr-o aplicatie si nu pot fi incorporate intr-un sistem de casa inteligenta. Dar, pentru cei care doresc doar un simplu mod de schimbare a temperaturii de culoare a luminii, Intellibulb ColorChoice este o solutie foarte simpla si buna.
Protocoale si caracteristici ale becurilor smart
Asupra a trei tehnologii mari continua sa se concentreze producatorii de becuri smart (Z-Wave este un concurent important in iluminarea inteligenta, insa nu il veti intalni in becuri – doar la switch-uri, module plug-in sau panouri de control).
ZigBee: Becurile care utilizeaza acest protocol popular de retea inteligenta necesita o punte pentru a comunica cu reteaua Wi-Fi de acasa. Aceasta este tehnologia pe care Philips a adoptat-o pentru gama Hue, dar nu este singura.
Wi-Fi: Aceasta clasa de becuri se conecteaza direct routerului dvs, fara sa mai fie nevoie de un bridge sau un hub. In prezent, LIFX este singura companie importanta care produce becuri smart cu aceasta tehnologie.
Bluetooth: Aceste becuri se conecteaza cu usurinta la telefonul sau tableta dvs. Ca atare, ele nu pot fi controlate din afara casei. Cei mai multi producatori de becuri smart folosesc aceasta tehnologie rapida si performanta.
In final, va spunem ca alegerea unui bec smart depinde de nevoile dvs si de scopul acestuia. Daca vreti sa il integrati intr-o casa inteligenta atunci va trebui sa va orientati spre ceva ce este compatibil si care sa poata fi controlat de oriunde. Daca doriti un simplu bec smart cu care sa va distrati cand ajungeti acasa, atunci un bec cu tehnologie bluetooth este tot ceea ce aveti nevoie.